Wednesday, October 20, 2010

Perlukah Nama Samaran kat FB?

Cukup panas hati bila ramai yang tak dikenali cuba add saya kat FB.Saya tau kebanyakkan mereka ada ex-student saya.Rasa betul-betul dipermain-mainkan!Tak perkenalkan diri, tak bertanyakan kabar.Lepas kita accept, lesap~ tak tahu sapa mereka sampai bila-bila.Dulu saya accept je kalau dapat agak mereka ex-student.Sekarang ni, kalau tak pakai nama penuh saya ignore saja.Malas nak layan..


Kenapalah suka sangat menyamar dengan menggunakan nama yang entah apa-apa maksud, gambar entah apa rupanya?Kalau tak bagi orang kenal, tak payah nak bersosial. Bazir masa dan tenaga je.Hehehe emosi sungguh.Bukan apa, rasanya saya tak akan buat apa yang mereka buat terhadap cikgu.Saya hormat cikgu saya sampai sekarang walaupun cikgu yang hanya mengajar semasa sekolah rendah.Tanpa cikgu siapalah saya..

Anda bagaimana?


40 comments:

Nadiah Sidek said... [Reply to comment]

betul..betul! nadiah pun pelik kenapa sesetengah org guna nama org lain atau nama pelik2. dah la tak letak gambar sendiri, letak gmbr entah apa2. mcm mana la kita nak kenal. sungguh tak faham!

LiNda said... [Reply to comment]

Salam Mizah,

Saya baru sahaja kemaskini fb . Segala bagai yg awak cakap tuh saya dah out dari friendlist .. tak banyak pun , cuma 3-4 org jek ..

mamalieyna said... [Reply to comment]

Betul tu..Cikgu akan kita hormati smpai bila2..

ish kalau main nama samaran ni, ignore je..

YanDarwisy said... [Reply to comment]

Adakalanya niat seseorang tu berbagai ragam...as long menggunakan kelebihan yg ade pd facebook dgn baik, oklah tu...

Bapak said... [Reply to comment]

yela, kalau nak pakai nickname pelik2 pun, kenalkan diri masa nak add tu kan...

FB Bapak memang pakai nama sebenar. namun ramai terutama kawan blogger lebih kenal nickname Bapak dari nama sebenar..hehhe..

kakcik said... [Reply to comment]

Salam Mizah...

dulu kakcik pun guna nama samaran yang biasa kakcik gunakan. tapi memikirkan, senang untuk kawan-kawan 'mencari' (ada ke?) kakcik, kakcik tukar kepada nama sebenar. :)

sayangsayangibu said... [Reply to comment]

salam mizah
k'eja pun tak berapa suka layan fb...

kadang macam mengarut je, malas nak layan

lagi satu
TAHNIAH semoga mizah dan baby sihat
jaga diri
jaga makan
semoga semua akan selamat
seronoknya...;p

makdara TERdiva said... [Reply to comment]

salam dear,
saya mungkin takkan add cikgu sy..cukuplah sy tau pasal dia dr jauh jer..hehe..

bab nama pelik2 kat FB tu terpulang pd individu..tp kalau dia suka2 add tanpa pengenalan komfom sy x kan add dia sampai bila2..haha!

cheqna said... [Reply to comment]

kak..sama r
geram ngat wase bila tetiba dapat msj sombong r dia lening..dokk enal doh kita
habis camana nak kenal kalu guna nama samaran pahtu gambar lak gambar yang langsung tak menunjukkan diri dia
salahkah aku????
sambung emo...

julietchun said... [Reply to comment]

cikgu masa tadika dulu pon masih lagi saya ingat, sebab rasa hormat dan sayang sangat kat mereka.

Mak Su said... [Reply to comment]

saya pula teringin nak guna nama samaran kat fb, sebab entah sapa-sapa mahu add saya.... huhuhu, seriau pun ada bila tgk request

ckLah@xiiinam said... [Reply to comment]

ckLah guna nama panggilan. Jadi yang kenal nama panggilan itu saja yang add. Dan yang kenal nama panggilan itu saja yang ckLah approve. Senang saja!

(Baru buat entri pasal gaya dan prinsip ckLah di FB dalam http://xiiinam751.blogspot.com/2010/09/lelaki-lelaki-dalam-facebook-saya.html)

Zaidah said... [Reply to comment]

nak menipulah tu...hipokrit

Lynn Nasir said... [Reply to comment]

saya selalu perkenalkan diri kalau nak add org :)

Yunus Badawi said... [Reply to comment]

Samalah kita. Tanpa cikgu yg mengajar kita, siapalah kita?

Dah saya tak sorokkan identiti pun samada di fb atau di blog.

maiyah said... [Reply to comment]

mmg byk yg wat camtu.. xpe delete je..

maya amir said... [Reply to comment]

aah laa kan.. pelik nape tak guna nama betul kan? nama betul tu lebih indah kan:)

kak Erna said... [Reply to comment]

salam hamizah.akak guna nama betul dan akan terima yang letak gambar..jadi kita kenalkan..nama pun dah mukabuku..tak de muka..macamana kan..

qaseh mas said... [Reply to comment]

Salam sis,
student saya ada juga tanya saya nape reject mereka,saya jawab, dah bubuh nama samaran dan gambar pula entah ape2, yg ada mcm tak kenal pula gaya mereka tu dlm mukabuku, so saya kata saya terpaksalah ignore je

a.z.r.i.n.a.03.07 said... [Reply to comment]

Tak ikhlas namanya tu..

Kawan saya yg reramai tu majoriti kawan masa nebor FarmVille.

Nak buang sayang pulak. Mana tau tetiba minat main game tu datang semula..
>_<


saya add Miza boleh ?

Hamizah said... [Reply to comment]

Nadiah,
diorang masih terkeliru identiti sendiri kot

Hamizah said... [Reply to comment]

LiNda,
nak juga delete je..tapi rasa macam kesian juga..hehehe

Hamizah said... [Reply to comment]

mamalieyna,
kesian cikgu, kan..

Hamizah said... [Reply to comment]

yan,
saya tak nampak pon pekdahnya stakat nak nyakitkan hati org baik xpayah, kan..hehehe

Hamizah said... [Reply to comment]

kak chik
yelah kan.sapa kenal kalau pki nama samaran..

Hamizah said... [Reply to comment]

mak dara,
kalau perkenalkan diri, tak kisah nak pki nama samaran pon, kan?

Hamizah said... [Reply to comment]

bapak,
baguslah tu..
cuba juga nak tonjolkan muka sebenar kat blog ni tapi sampai sekarang belum berjaya shoot gambar dari dekat..

Hamizah said... [Reply to comment]

sayangsayang ibu,
tq..
baik buat keja lain drp lyn FB, kan?

Hamizah said... [Reply to comment]

cheqna,
xlayan baru tau..hehehe

sambung emo lagi

Hamizah said... [Reply to comment]

juliet,
xkira sapa cikgu kita,merekalah menyebabkan kita berjaya,kan..

Hamizah said... [Reply to comment]

cKLah,
kalau dah itu nama panggilah semua org tau,kan..

Hamizah said... [Reply to comment]

Mak Su,
yelah kan apa2 pon boleh jadi.kita tak tahu apa niat org..

Hamizah said... [Reply to comment]

zai,
xtau lah menipu ke tidak..tapi lagi manis kalau perkenalkan diri,kan?

Hamizah said... [Reply to comment]

Lynn,
saya pon..

Hamizah said... [Reply to comment]

YB,
yang kat blog saya tak kisah sgt nak menyamar pon sbb mereka biasanya kita kenal secara maya saja..

Hamizah said... [Reply to comment]

kak maiyah,
ikutkan hati nak je delete semua xtak bermanfaat tu..hehehe

Hamizah said... [Reply to comment]

maya,
nama anda mmg indah pon..

Hamizah said... [Reply to comment]

kak erna,
dah sorok identiti lagi senang mesra,kan?

Hamizah said... [Reply to comment]

qaseh mas,
reject terus ye..saya pon..

Hamizah said... [Reply to comment]

reen,
dulu saya sempat juga gila main game kt FB, tapi bolehlah, byk keja terbengkalai..

silalah add ;HAMIZAH SALIM