Sunday, October 17, 2010

Ummi atau Mama?

Lamanya tak boleh menjenguk blog gara-gara kehabisan gig broadband.Suami jarang-jarang ke workstation antara penyebabnya.Hanya 5G untuk kami berdua..Mana cukup?Hehehe..

Semalam saya ke rumah kawan, Ketika sedang solat anak saya si Danial bercakap dengan kawannya (anak kawan)"Shhh! Mama saya tengah sembahyang".Hish budak ni ganggu solat Ummi betul la.Nak tergelak pun ada. Mana dia dapat idea membahasakan diri saya Mama?

Sebelum dapat anak, berangan juga nak dipanggil mama.Tapi bila dah dapat anak automatik je membahasakan diri sebagai Ummi.Entah kenapa..Sebenarnya saya lebih mesra disapa Mie dikalangan ahli keluarga dan kawan-kawan rapat.Kadang-kadang bila anak-anak menyebut Ummi dengan cepat bunyinya macam Mie saja..Alahai..Nak tukar pun macam dah terlewat je.Anak besar dah tujuh tahun pun.


29 comments:

ckLah@xiiinam said... [Reply to comment]

Masa baru dapat anak dulu...selalu tersasul bahasakan diri 'kakak' kat anak...hi..hi..

LiNda said... [Reply to comment]

Salam Miza,

a'ahlah.. lebih kurang sama jek kaans..

-hazen said... [Reply to comment]

mama pun ok.

yang penting tarbiah.
=]

kak Erna said... [Reply to comment]

salam mizah..anak akak ada semua panggilan tu..panggil akak..mak..mak sedaranya..ibu dan ummi..jiran sebelah rumah dulu..mama..lengkap dah..

cheqna said... [Reply to comment]

dulu masa form4, ustazah cheqna punya anak panggil dia mama..
cheqna tanyala nape panggil mama katanya nak panggil umi macam anak dia panggil nama je sebab nama ustazah cheqna tu umi...

Ena said... [Reply to comment]

salam..

hehehe..

anak sy sorang panggil ummi sorang lagi panggil ibu.. :)

Hamizah said... [Reply to comment]

ckLah,
amboi!perasannya dia..hik hik hik..

Hamizah said... [Reply to comment]

LiNda,
mmg sama pon..nak buat camna..dah terlanjur begitu..hehehe

Hamizah said... [Reply to comment]

hazen,
dua2 ok tapi bila tgk situasi cam ada tak kena..

Hamizah said... [Reply to comment]

kak Erna,
meriahlah kan..semua ada..

Hamizah said... [Reply to comment]

cheqna,
betul tu..nanti org cakap panggil mak dgn nama pulak..

Hamizah said... [Reply to comment]

salamena..
hahahamacam2kerenah budak2 ye..

ciK LyndaWawa igUana said... [Reply to comment]

saya nak anak saya pangil saya ibulaa..=)
hehe

berangan

maiyah said... [Reply to comment]

dua2 anak sy lak punya panggilan yg berbeza utk sy, sorang panggil mama sorang panggil ibu.. maklum le mrk ddk asing2

Nadiah Sidek said... [Reply to comment]

hehe..takpe la kak..janji maksudnya sama :D

transformed housewife said... [Reply to comment]

sy mmg suka dipanggil Mama. lgpun dah suami nak anak2 panggil dia Papa, jdnya kalau panggilan yg lain mcm tak kenala kan.

en_me said... [Reply to comment]

kejap lagi dengarlah - 'mak danial nak kawen'.. ahaha

yatie chomeyl said... [Reply to comment]

dio dgr saing2 dio la kot tu kak hehe

Chik Na said... [Reply to comment]

anak-anak chik na panggil chik na "mama" .. last few month sufia ade request nak panggil we all "mummy & daddy" sebab kat kindie dia ramai yg panggil macam tuh .. tapi chik na reject rasa tak sesuai je ngan keluarga kami...

siti murni said... [Reply to comment]

salam kak mizah...
saya rasa panggilan 'ummi' tu cukup sedap...saya pulak teringin nak panggil 'mak' dengan nama 'ummi'..tapi dah dilatih dari kecil panggil 'mak' & kadang2 'ma'..

Hamizah said... [Reply to comment]

cik Lynda,
berangan dulu baru jadi kenyataan..hahaha

Hamizah said... [Reply to comment]

kak maiyah,
kenapa dok asing2?
apapon diorang tetap anak kita, kan?

Hamizah said... [Reply to comment]

nadiah,
betul juga,kan..

Hamizah said... [Reply to comment]

nur,
eloklah tu..mama mmg pasangannya papa hehehe

Hamizah said... [Reply to comment]

en_me
dah sampai masanya, insya Allah lulus..jgn kecik2 lg dah minta..

Hamizah said... [Reply to comment]

yatie,
tulah gamoknyo..

Hamizah said... [Reply to comment]

murni,
tulah bila sebut ummi tu, lembut je bunyinya kan..

makdara TERdiva said... [Reply to comment]

ummi tu mcm lembut jer kan??kan??

tp mcm nak suruh my rebinas panggil my new other half 'daddy' sbb nnti boleh nyanyi lagu "daddy cool" aci tak?? haha

a.z.r.i.n.a.03.07 said... [Reply to comment]

Along & Angah panggil Ibu tapi si Adiq selalu panggil saya Umi.

Dia ikut kawan2 kat nursery..

Bila tanya..."adiq suka" kata dia.