Friday, November 12, 2010

Penatnya Berdiet..

Sebelum ni sarapan pagi, semuanya yang bergoreng..Nasi ke, mihun ke, mee ke..Sekarang ni semuanya kena ubah.Pagi cuma makan sekeping multi grain roti dibuat sandwich, letak tuna dan salad sahaja.Sesuai untuk menstabilkan gula dalam darah saya.Menu tengahari hanya secawan nasi, lauk yang bukan bergoreng kena lebihkan sayur.Malam ulang balik makanan untuk sarapan atau apa-apa yang setanding kalori dengannya.Boleh makan snek di antara masa makan utama.Tapi juga terhad dan mestilah makanan yang sihat.Walaupun dah amalkan diet, gula tetap turun dan naik.Pening kepala macam ni.Hairan betul makan makanan yang sama, kuantiti yang sama tetap turun dan naik juga.Exercise memang setiap hari!

Aduh penatnya macam ni..Sapa ada petua yang boleh dikongsikan ye..

 

30 comments:

pB said... [Reply to comment]

Salam


kadae kadae nya'kit nie , bilo kito dok fikir fikir n dok patae patae , dio koho tok sir jadi segar.

tapi

kadae kadae bilo kito buat tok tahu , dia ok jerrr

kakcik said... [Reply to comment]

Salam Mizah...

kakcik ni entah bila lah nak berdiet... kurang makan je, kepala dah mula nenong2.... :(

Zaitun said... [Reply to comment]

Orang macam kita yang ada penyakit memang susah,berdiet macamana pun kalau dia nak datang,datang juga.

siti murni said... [Reply to comment]

salam kak mizah..
nampaknya saya pun kena diet sihat macam kak mizah...memanjang x sihat je skrg. kesihatan kulit pun makin merosot, kena cross makanan berminyak, pedas & bergoreng..

kak Erna said... [Reply to comment]

salam mizah..bersabar la ye..insyaallah selepas bersalin semuanya akan balik ke asal..

Zaidah said... [Reply to comment]

jangan difikirkan sangat tentang diabetis tu....bawah bertenang..n doa agar semuanyer ok...

maya amir said... [Reply to comment]

hamizah .. sorry ek, i byk terlepas your entry..kat opis takleh bukak tenet, tu yg terkejar2 mlm2 nk bukak internet..hehe.. btw, u pregnant eh skang? and diabetic? insya Allah..nanti lps deliver, sumenye akan back to normal..my prayers will always be with you..take care k:)

makdara TERdiva said... [Reply to comment]

salam dear..jgn stress sgt pasal benda ni..walaupun saya x de pengalaman diabetic mase preggy..tp rasenye biasa lepas deliver dah stabil gula dalam darah tu..insyaAllah semoga segalanya berjalan lncar..tk cre :)

eelobor said... [Reply to comment]

macam mana nak berdisplin dalam berdiet ek? susah ooooooo

ridzuanriani said... [Reply to comment]

salam kak mi

mmg susah nak diet, bagi org yg xpnah2 pk pasal nk diet. sama jugakla dgn org kurus, nak diet mkn byk sbb nk jadi lebih besar pun jd satu masalah. Snang lg kalu xmkn.

Saya ambil petua dari Oprah.com. Ada beberapa step utk make sure kita xlebih mkn.

Kata dia, waktu mkn (pagi, tghr dn mlm) nih utk formaliti je. Tapi sbnarnya, kita kena mkn waktu kita betul2 lapar. Dia bagi skala 1 kenyang, 10 terlalu lapar. Kalau skala 5 then br mkn. Bila dh mkn, makan cukup2 je.

Ingat, makan sbb perlu memenuhi keperluan, bukan nafsu.

Dulu saya slalu lah rasa tensen sbb asyik kna mkn2 je. Lo ni, bila makan sbb lapar, rasa ok sket dn mkn lg byk.

ridzuanriani said... [Reply to comment]

salam kak mi

mmg susah nak diet, bagi org yg xpnah2 pk pasal nk diet. sama jugakla dgn org kurus, nak diet mkn byk sbb nk jadi lebih besar pun jd satu masalah. Snang lg kalu xmkn.

Saya ambil petua dari Oprah.com. Ada beberapa step utk make sure kita xlebih mkn.

Kata dia, waktu mkn (pagi, tghr dn mlm) nih utk formaliti je. Tapi sbnarnya, kita kena mkn waktu kita betul2 lapar. Dia bagi skala 1 kenyang, 10 terlalu lapar. Kalau skala 5 then br mkn. Bila dh mkn, makan cukup2 je.

Ingat, makan sbb perlu memenuhi keperluan, bukan nafsu.

Dulu saya slalu lah rasa tensen sbb asyik kna mkn2 je. Lo ni, bila makan sbb lapar, rasa ok sket dn mkn lg byk.

Hamizah said... [Reply to comment]

salam pB,
xsir pk tapi terpaksa pk jugok sbb kena check gula 4x sehari kalu tinggi jugok keno cocok insulin pulok..ni la dok debar hari2..

Hamizah said... [Reply to comment]

kakcik,
say ni pon dah sakit br menggelabah..sblm ni nak mkn sedap je..

Hamizah said... [Reply to comment]

zaiton,
bg saya kalau dah sakit tp msh xmau pantang lg teruklah sakitnya..hehehe

Hamizah said... [Reply to comment]

siti murni,
kita ni mmg makan tak jaga..xpadan dgn aktiviti sbb mcm sakit dpt..

kena terap dr muda lg kesedaran ni,kan?

Hamizah said... [Reply to comment]

kakErna,
harapannya cam tu lah..tp bimbang juga kena warning injek insulin tu..

Hamizah said... [Reply to comment]

zaidah,
doa pon kena ada usaha,kan?

Hamizah said... [Reply to comment]

maya,
tq atas doa u..

Hamizah said... [Reply to comment]

mak dara,
itgh pk sblm delever ni..
dah deliver ok kot..insya Allah..

Hamizah said... [Reply to comment]

eelobor,
boleh kalau mahu..hehehe

Hamizah said... [Reply to comment]

yani,
kak mi dok ikut formula doc bagi la..

masalahnya dok turun naik..tu bimbang ni..kalau xstabil jugok kena injek la..

Nadiah Sidek said... [Reply to comment]

bab2 nak kena jaga mknn mcm ni yg nadiah lemah. hrp2nya takde la masalah diabetes..

ciK LyndaWawa igUana said... [Reply to comment]

saya nak diet tapi tak boleh nak diet...

hehe..
makan je keja...
macam sekarang..
ni pun dah lapar..

a.z.r.i.n.a.03.07 said... [Reply to comment]

saya kurangkan karbo aje..

tapi bila dah lapar, sumbat juga..

hehe..

fa10 said... [Reply to comment]

x dok pengalaman la...
sayo setiap kali pregnant mmg ayoh bekalkan ubat homeopathy, takut2 keno kencing manis... tp x terusik pun...
teruskanlah berdiet dan bersenam

Hamizah said... [Reply to comment]

Nadiah,
betullah..kita ni jenis berjaga juga tp xlah sampai nak kontrol sgl kalori yg diambil..

Hamizah said... [Reply to comment]

saya dr dl lagi bkn jenis yg suka makan nasi byk,reen..air manis mmg jrg sekali minum..

Hamizah said... [Reply to comment]

fa10,
sblm ni xpenah kena..
mungkin faktor keturunan jugok kot..

ckLah@xiiinam said... [Reply to comment]

...pastikan khasiat yang diperlukan cukup!


:D

sayangsayangibu said... [Reply to comment]

masa mengandung memang gitu kot

sbb akak pun alami masalah yg sama masa mengandung, lepas bersalin tak ada pulak masalah tu.

jgn lupa banyak minum air, mungkin dapat membantu