Tuesday, November 23, 2010

Empat Musim Silih berganti di Perth

kami berada di Western Australia, dekat sahaja dengan Indonesia.
Masa Perth adalah sama dengan Malaysia.

Sedih rasanya bila spring dah nak berakhir.Musim yang paling saya gemari sepanjang berada di sini.Bukan sahaja disebabkan bunga-bunga yang mekar di sana sini tapi juga cuacanya yang best!Cuacanya sekitar 20 degree sangat mengujakan saya.Sekarang ni bila dah penghujung spring cuaca mula tak menentu seminggu panas seminggu sejuk.Ada hari-hari yang dah mencecah 30 dgree ke atas.Peritnya kulit..


Tunggulah datang summer dengan maksimum 45 degree.Memang terbakar kulit macam berada di tepi dapur ketika memasak.Pintu rumah memang langsung tidak boleh terbuka.Keadaan di Perth memang berbeza dengan tempat 4 musim lain, panasnya memang melampau-lampau.Mungkin juga sebab kat sini ada gurun.Kami jarang keluar semata-mata untuk berjalan-jalan terutamanya  bila sampai kemuncak musim ni pada bulan Jan-Mac..


Bila winter cuacanya taklah sesejuk negara lain dengan cuaca minumum 0 degree.Tapi tak tahan jugalah nak menghadapinya.Musim nilah banyak menyebabkan saya menderita rindu nak balik kampung.Dasar jakun..hehehe.Asyik berbungkus dalam selimutlah jawabnya.


Autumn pula cuacanya hampir sama dengan spring.Sedang-sedang aje cuacanya.Allah Maha Adil, kan.Diujinya kita dengan cuaca yang melampau tapi diselangi pula dengan musim yang memikat jiwa..Apapun syukur kerana diberi peluang merasai perubahan musim ni di bumi kangaroo..

P/S: Tak sangka pejam cilik, pejam celik dah nak masuk summer ketiga kami di sini.Pusingan terakhir sebelum balik Msia..Yahooo..


14 comments:

kakcik said... [Reply to comment]

Salam Mizah...

Alhamdulillah.. merasa juga Mizah bertukar2 musim dan ada pengalaman di bumi asing....

Zaidah said... [Reply to comment]

zai tak pernah rasa 4 musim....huhuhu....musim tengkujuh n panas aje kat sini

Nadiah Sidek said... [Reply to comment]

spring mmg best! sini kalau sejuk...ya Allah...menyucuk sampai ke tulang! ni belum winter lagi, masih autumn tapi suhu dah -ve, nak2 tgh2 mlm ke awal pagi. menggigil dibuatnya walaupun duk dlm rumh je

julietchun said... [Reply to comment]

pengalaman yg sangat berharga tu.

kak Erna said... [Reply to comment]

salam mizah..sekurang kurangnya..mizah antara yang terpilih untuk mengalami suasana disana..bila dah balik kesini..mesti akan jadi kenanganyang tak dapat dilupakan..

Affieza said... [Reply to comment]

Bestnya dpt merasai pengalaman berada dlm negara 4musim. Tapi yg pasti negara sendiri ttp di hati...hehe

yatie chomeyl said... [Reply to comment]

panas jugop summer denung kak deh...lebih kure mace di spain dulu, 40deg gitu jugop time summer....panas xleh nk explain

Zaitun said... [Reply to comment]

Seronok juga dapat rasa 4 musim kat M'sia cuma ada musim panas dan musim hujan hehehe....

en_me said... [Reply to comment]

sonok balek kampung wehhh.. ehehe

ikan emas said... [Reply to comment]

kat sini sekarang musim kejap panas tetiba hujan...


mizah !!!!

cepat angkat kain dijemuran ...hari nak ujan !!!

ainnoraini said... [Reply to comment]

bestnye...dpt rase 4 musim...
kite cume rase musim hujan & panas jer la...

maya amir said... [Reply to comment]

bestnye..merasa 4 musim..tingin sangat nak gi sana..mase gi jepun dulu, berharap dpt time winter..achehh, padahal kalau winter bukan leh jalan pun.. summer pun summer laaa...hehhe

a.z.r.i.n.a.03.07 said... [Reply to comment]

Alhamdulillah ...

Miza lama lagi ke di sana? kalau saya nak ke sana boleh roger2...

hehe..

DrSinga said... [Reply to comment]

jalan-jalan makan angin ambik gambar puas-puas sebelum balik kampung...
:)