Wednesday, September 29, 2010

Lobak dan Carrot

Bahasa Melayu yang banyak slang dan dialeknya kadang-kadang menyebabkan banyak perkataan yang double meaning, kan..


keciknya gambar..google

Contohnya perkataan lobak dan carrot.Kalau negeri lain lobak adalah carrot.Tapi kalau orang Kelantan lobak adalah sawi.Orang Kelantan memanggil carrot, carrot la.Kelas, kan.

Kawan saya hampir bergaduh disebabkan dua perkataan ni.Yelah yang dipesan beli carrot yang tiba, sawi.Dah ada menu dalam kepala nak masak tiba-tiba tergendala bila bahan tak cukup.Kesian pula..


17 comments:

ikan emas said... [Reply to comment]

hehehe.


mana yg dulu lahir ?

sawi ke lobak ?
lobak ke carrot ?

YanDarwisy said... [Reply to comment]

Macam2 namakan...hebatnya bangsa kita.

cik ct payung said... [Reply to comment]

masa saya sekolah dulu, perkataan yg menimbulkan kekeliruan ialah 'selalu'. most people paham selalu tu 'always' tp for kelantanese it mean 'at once' @ 'segera'. sejak dok penang ni dh jarang ckp klantan. dulu kira cair la...hehehehe. oh, rindunya waktu itu.

cheqna said... [Reply to comment]

ye dok kak????
bakpe mok2 dare hk duk kelate tu panggil sawi sawi r..ke ikut jajahan gok ni???

yatie chomeyl said... [Reply to comment]

orekelate meme speaking sokmo hehe

zarin said... [Reply to comment]

betul tu..kengkadang saya pulak terconfuse nak amik sawi ke nak amik carrot kalau mak suh amik lobak kihkih...memang oghe klate speaking :)

Mama Hanim II said... [Reply to comment]

hehe.. weekend ni ada 'bekwoh' a.k.a 'big work' anak2 kelate sg petani.. ore kelate hok berdaftar sini dh lbh 500org..

bestnya jmp ramai2 gini, buleh pakat2 practice ' u cakap kot luar nanggung dih'..

Lynn Nasir said... [Reply to comment]

laa..mcm tu ke? baru tau ^^

mcm sama pulak situasi masa baru2 kawen ngan suami (org perak). bila saya kata "kopek la kulit durian tu". dia pandang saya semacam. kalo kat sini jgn guna "kopek", org sini kata kopek tu "buah dada". muahahaha! madu plak "nisan". hui..mcm2 ada..bleh buat entri ni :DDD

Zaidah said... [Reply to comment]

lain tempat lain maksudnyer...samalah macam gula ngan coklat....hehehe

julietchun said... [Reply to comment]

saya penah dgr kawan kelantan sebut buah zabit, rupanya anggur, betul ke?

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said... [Reply to comment]

nice baru tau aku

en_me said... [Reply to comment]

teringat lagu 'singkong dan keju' .. ehehe

~SukEMakAn~ said... [Reply to comment]

uih masalah bile lobak tu tibe2 jadi sawi
kalu g kedai mintak lobak susu
agak agak dapat jugak carrot susu ke sawi susu?
T_________T

haszuraidah ishak said... [Reply to comment]

hehehe..kan yatie kan..ape lagi ek..remote tv.. tapi tak sure pulak ore klate panggil lobak tu utk sawi..rasenye cam mende lain..

ckLah@xiiinam said... [Reply to comment]

Lobak dan sawi...
Jauh spesies nya tu...he..he..



Pernah kawan dari Johor gelar kacang gorang tu kacang kopek. Kawan dari Kelantan marah.

Kawan dari Sabah pula kata"Aku pukul pantat kau!"

ckLah kata dia mencarut, tapi bagi dia pantat tu punggung!

:)

a.z.r.i.n.a.03.07 said... [Reply to comment]

Salam Miza.

Saya belajar benda baru hari ni..

maya amir said... [Reply to comment]

ye ke derang panggil sawi tu lobak..oo..derang panggil tembikai tu timun kan?:)