Tuesday, June 14, 2011

East Meets West: Kerabu Siam Snow Pea Sprout

Menu lunch hari adalah menu antarabangsa.Sebab yang memasaknya orang melayu Kelantan, resepinya diciplak dari Thai dan menggunakan sayur-sayur omputeh.Tadaaaa.. kerabu siam snow pea sprout.Favourite kami sekeluarga.Mentua saya goreng ayam dan tumis sambal bilis.Fuhhhh..terangkat.Sedar-sedar banyak juga 'termakan' hari ni.

Snow pea sprout~ Google

Mungkin ramai yang tertanya-tanya macamana rupa snow pea sprout tu ye..Saya tak pernah jumpa kat Malaysia  sama ada  kat pasar-pasar atau supermarket sekitar Terengganu dan Kelantan.Kat KL saya tak pasti..Nilah rupanya.Biasanya saya wat kerabu atau ulam saja.Memang best..


Kalau berminat nak resepinya boleh la salin dan buat ye..


Kerabu Siam Snow Pea Sprout

KERABU SIAM SNOW PEA SPROUT
Bahan-bahan
3 genggam snow pea sprout
2 batang carrot- disagat halut
1 genggam udang kering- ditumbuk
3 sudu besar sos ikan
1 genggam kacang tanah- digoreng tanpa minyak dan ditumbuk kasar-kasar
1/2 labu bawang besar
1/4 biji perahan lemon
2 biji cili padi
Garam dan gula secukup rasa

Cara-caranya
Satukan semua bahan dalam mangkuk besar.Gaul rata.Suka hati la nak pakai sudu atau tangan.Saya lebih suka pakai tangan.Sebabnya air tangan saya memang menyedapkan lagi masakan..hehe.Dah siap pun..Sedia untuk dimakan.

18 comments:

kakcik said... [Reply to comment]

ala-ala tauge rupanya... :)

julietchun said... [Reply to comment]

kat giant ada tapi taktau harganya.
makan nasi dgn kerabu gini memang tak sedar 2 pinggan licin :P

yatie chomeyl said... [Reply to comment]

sedaknyoooooooooooo

Acik Erna said... [Reply to comment]

assalam mizah..pandai mizah buat..
namanya pun cantik..he he..

Citarasa Rinduan said... [Reply to comment]

ya lah...
ala2 tauger kan...

suka dgn hamizah sbb pelbagai jenis bahan boleh tahu...
lagilah kerap merantau.. mmg best

transformed housewife said... [Reply to comment]

kreatif!

Nadiah Sidek said... [Reply to comment]

kreatif! nadiah ni kerabu2/ulam2an ni tak minat la :p

Kakzakie said... [Reply to comment]

Kalau pandai menggayakan tentu sedap...

maya amir said... [Reply to comment]

tadek ek kat sini... nampak sgt sedap buat masak kerabu gitu jek kan:)

zaidah said... [Reply to comment]

seakan tauge...rajinnyer mizah memasak...senang tak nak carik bahan2 tu kat sana...

anie,Nagoya said... [Reply to comment]

Sedap ni.mnta halal copy resepi

ainnoraini said... [Reply to comment]

rase mcm tauge kan...pernah mkn rasenye...tapi dah lupe kedai mkn mane mase tu...

sayangsayangibu said... [Reply to comment]

memang sedap sayur ni, dkt pasaraya besar adalah
tp di k.langat ni ada ahli PPK yang tanam sayur ni, di CH pun banyak..tumis air mcm tu pun sedap ranggup kan?

nannie said... [Reply to comment]

Salam ziarah, akak pun suka makan taugeh ni ranggup dan sedap ditumis dengan udang resepi simple yang akak masak ada di blog akak jom la singgah tengok.

Hamizah said... [Reply to comment]

kakcik,
sedara diani..asal usul sama-kacang

juliet,
ada jg ye baguslah kalau teringat bila blk nanti blh cr kat sana..

yatie,
meme sedak sangat..umphh..


assalam kak erna,
nama tu amik drp nama sayur je hehe..


ayu,
ala-ala tauge tp xberair cam tauge..

Hamizah said... [Reply to comment]

nur,
kenalah kreatif sbb teringin sgt nak mkn kerabu2..my fav..


Nadiah,
rugilah xsuka ulam dan kerabu..hehe


kak Zakie,
insya Allah sedap..


maya,
katanya ada kat giant..
saya mmg suka kerabu siam, tak muak..


zai,
mmg kat sini senang nak cr bahan memasak halal pula..


kak anie,
sila2..


kak ain,
lbh kuranglah tp lebih sedap kot..


sayang ibu,
xpenah pula masak tumis..mesti sedap juga,kan?


sala kak nannie,
insya Allah sy singgah nanti..
oo..sedap kalau ditumis ye..

a.z.r.i.n.a.03.07 said... [Reply to comment]

taugeh omputeh lah ni yea...

azieazah said... [Reply to comment]

Kalu dah jadi kerabu tu, ratah jer pun dah best dahhh...

Ayam Kampung untuk Orang Kampung? (macam aku)