Monday, January 17, 2011

Broadband, Petik Anggur Dan Insulin

Alahai lamanya tak sempat nak update blog dan blog walking.Sori ye, kawan-kawan.Kehabisan gig broadband lagi.Nak tukar pakej unlimited gig pun dah tak sempat sebab nak sain kontrak baru mesti cukup tempoh 24bulan.Kami kat sini lebih kurang setahun je lagi.Yang ada sekarang $40 untuk 5G.Bila en.suami tak ke ofis, berebutlah dengan saya..Hehehe..


Saya ada cerita dah basi nak dikongsi.Sabtu lepas kami ke Swan Valley untuk memetik anggur di kebun orang.Dekat je dari rumah tak sampai setengah jam pun.Hanya anggur merah je boleh dipetik, yang hijau untuk dibuat wine.Seronoknya sebab sangat manis.Sambil petik, sambil makan.





Tapi saya tak berani nak makan banyak-banyak kot meradang lagi kencing manis.Dah dapat last warning daripada doktor kalau berterusan 6.9 ke atas level gula saya mesti ambik insulin.Aduhai dah hilang rasanya nikmat hidup.Ada petua tak nak hilangkannya selain control diet dan exersice.Sebab saya nak makan yang best-best-best.Exercise saya memang suka.Tolong!!!!!!



25 comments:

kakcik said... [Reply to comment]

kakcik pun tak suka berpantang dan tak suka bersenam - abih tu, camno nak bagi nasihat kat orang lain?? :)

Hamizah said... [Reply to comment]

kakcik,
saya betul2 tensen ni..ssh kan nak control diet?

Nadiah Sidek said... [Reply to comment]

makan buah pun boleh naikkan paras gula ke kak? bukan makan buah akan cut down paras gula ek?

cheqna said... [Reply to comment]

rindunya kat akak
oh ye ke makan buah meningkatkan paras gula ni???

Zaitun said... [Reply to comment]

Geramnya kak Zai tengok anggur tu.

cian dia... makanan depan mata tapi kena control makan,sama macam kak Zai darah tinggi.

MAMASYAZA said... [Reply to comment]

tapi rasanya kalo setakat makan buah, ermmm boleh naikkan paras gula jugak ke

cik ct payung said... [Reply to comment]

buah mmg menaikkan paras gula. sebab tu masa saya kat spital (kena tahan kes gula tinggi la masa ngandung dulu), doktor advise klu buah limau tu sebelah jer sekali makan. buah2 lain pn kena mkn sikit jer.

luahfikiran said... [Reply to comment]

SALAM,
ANGGUR YANG DITANAM KAT MALAYSIA NI, TAK DIJUAL KE DI PASARAN KITA NI? TAK ADA PUN NAMPAK DI SUPERMARKET

Hamizah said... [Reply to comment]

Nadiah,cheqna & Mamasyaza,
buah kalau yg manis2 mmg boleh menyebabkan paras gula naik..kalau nak berdiet mmg kena pilih2..silap2 kena kencing manis..

Hamizah said... [Reply to comment]

kak zai,
tengok kemudian petik tapi xboleh makan..huhuhu

Hamizah said... [Reply to comment]

LF,
jual kat org kg je kot..hehehe

azieazah said... [Reply to comment]

Wow! Petik anggur. Seronokkkk... petik makan. Nikmat.

Hmmm saya ingat orang yang ada kencing manis boleh makan buah manis asal jgn gula... Hmm buah pun tak leh ek?

Zaidah said... [Reply to comment]

makan buah kena pantang...sebab ade gula jugak...masa zai preggy dulu buah manis memang tak makan...zai tak bleh tinggal nasik so makan beras perang....

anie,Nagoya said... [Reply to comment]

sekom...

anggur jem buat tak?muda2 ada penyakit kecing manis ke?jgn ptus asa mengawalnya....

kat sana sejuk tak?kat cini smlm turun salji.gihihihihi....

ainnoraini said... [Reply to comment]

bestnye...boleh petik pas tu boleh terus makan buah anggur tu...

kak ain beli kat pasaraye jer ler..

abg sulung - minum jus mengkudu boleh menurunkan paras gula bg yg ade kencing manis....

deena farhana said... [Reply to comment]

wah..comel je tgk buah anggur tu..hehe...kak hamizah ade kencing manis ye..?

Nida said... [Reply to comment]

Salam Hamizah..
bestnya tengok anggur2 yg merah tu.. sekarang ni pun tengah kemaruk makan anggur sebab tengah murah di sini...

julietchun said... [Reply to comment]

kalo kat sini berbelas ringgit sekilo anggur yg manis tu.

kak Erna said... [Reply to comment]

salam hamizah..lama tak menulis..sekali menulis..cerita best..
anggur yang manis..he he..
sedap tu..
tak tau nak kata apa..sebab mizah mengandung kan..
kalau tak boleh juga cuba jus mona-vie tu..cepat turunnya kalau kencing manis..

Hamizah said... [Reply to comment]

kak azie,
jomlah petik sama..

segalanya jenis manis kena kontrol..

Hamizah said... [Reply to comment]

zai,
doktor syor saya guna basmathi..tp sy xtau kenapa sy sgt sensitif dgn semua karbohidrat..mmg xboleh tlebih langsung..

Hamizah said... [Reply to comment]

zai,
doktor syor saya guna basmathi..tp sy xtau kenapa sy sgt sensitif dgn semua karbohidrat..mmg xboleh tlebih langsung..

Hamizah said... [Reply to comment]

kak anie,
penyakit dtg sbb prgnant..

kat cni tgh summer lah..xsama.hehehe..posing byk2 ye. kat perth xsnow pon..

Hamizah said... [Reply to comment]

kak ain,
seronok memetik tp xboleh makan..hehehe

xjus mengkudu la kat sini..

DrSinga said... [Reply to comment]

bergugus-gugus anggur!!
(pelik lak bila tulis 'gugus' hehehe..)
stroberi tak de?