Tuesday, January 18, 2011

Bila Doktor Berleter

First time saya jumpa doktor garang kat sini semasa check up bulanan hari Rabu lepas.Doktor Cina.Nada suaranya tinggi sekali bila dia tengok rekod paras gula saya yang turun naik.Sepatutnya test dilakukan 4kali sehari, saya cuma buat tiga.Skip test sebelum breakfast sebab biasanya ok je.Malas nak menghabiskan strip yang mesti bertukar setiap kali test.Saya beri alasan benda alah tu mahal sebab tu saya skip.Insurans pula tak cover.Subsidi hanya untuk orang tempatan sahaja..


 
bukan doktor ni yang saya jumpa..hehehe


Yang dia bebelkan tu memang benda baik tapi rasa macam tak boleh terima caranya yang terjerit-jerit tu.Lastly dia warning saya kalau paras gula lebih 6.9, saya kena cucuk insulin.Lagilah tak sanggup.Sebab mahalnya mak datuk..Hehehe.Tapi betul, ada hikmahnya Lepas kena leter sebegitu, saya mula berdiet sayur dan lauk sahaja.Karbohidrat cuma ambik dalam kadar yang sangat sedikit sahaja.Dan pastinya gula kembali normal.Dia juga bagi bekalan strip free untuk saya.Tq doktor..



34 comments:

deena farhana said... [Reply to comment]

aduhai..jgnlah jerit2..kak mizah bkn pekak xdgr...

hmm..dokter tu tgh ade prblem kot..

Nadiah Sidek said... [Reply to comment]

akak pregnant dah minggu ke brp kak? moga paras gula akak normal je lps ni..

Zaidah said... [Reply to comment]

nasib baik ko tak ade darah tinggi...klu zai ade darah tinggi check BP mesti naik sebab dengar jeritan doktor tu...

Nida said... [Reply to comment]

Ingatkan cikgu je suka jerit2 pada pelajar2.. rupa2nya doktor pun sama juga..hehe

yatie chomeyl said... [Reply to comment]

nasib baik lepas kene bebel dpt free strip tu deh..take care kak

MAMASYAZA said... [Reply to comment]

ada sowang kawan akak, pun ada kecing manis bila preggy, tp lepas preggy ok pulak. time preggy semua makanan kena kawal, tu pun masih ada kencing manis, risaukan.
semoga dgn berdiet, paras gula tu akan menurun, insyaallah

julietchun said... [Reply to comment]

saya pun akan ikut nasihat kalo doktor tu garang,:D

azieazah said... [Reply to comment]

Garang bertempat, kata orang.
Moga segalanya lancar dan selamat.

cheqna said... [Reply to comment]

ayyoo kak
jaga kesihatan ok...
moga akak akan ok..tak mo tingi2 sangat2 kandungan gula tu...

zarin said... [Reply to comment]

kalau saya yg kena macam tu, memang confirm saya nangis dan dan tu jugak uwaaaa...takut tau kena tegur ngan org garang2 ni :D

Hamizah said... [Reply to comment]

deena,
yelah kan?tp bagus juga utk aka yg degil nih..hehehe

Hamizah said... [Reply to comment]

Nadiah,
24minggu..
hrp2 oklah nanti..

Hamizah said... [Reply to comment]

zai,
alhamdulillah ok je bp saya kalau tak boleh pengsan kat c2 juga..hehehe

Hamizah said... [Reply to comment]

Nida,
patient degil tu jugalah crnya..

Hamizah said... [Reply to comment]

yatiey,
terubat hati yg luka..hehehe

Hamizah said... [Reply to comment]

Mamasyaza,
tq atas doa..mdhan termakbul

Hamizah said... [Reply to comment]

juliet,
sengaja agaknya diatur spy saya jumpa doc tu..kalau berlembut ssh nak jalan..hehehe

Hamizah said... [Reply to comment]

kak azie,
betul tuh..

Hamizah said... [Reply to comment]

cheqna,
tq..doakan ye..

Hamizah said... [Reply to comment]

zarin,
sy mmg jenis ssh nak nangis..buat bodo je lah bila kena tegur..

ckLah@xiiinam said... [Reply to comment]

ckLah kena masa mengandung......sampailah sekarang anak itu sudah berusia 10 tahun. Nasib badan...

Hamizah said... [Reply to comment]

oh ckLah pon kena kencing manis ke?doc bebel kat sy sbb tkt bterusan sampai anak lahir lah..

kak Erna said... [Reply to comment]

hamizah..walaupun benda baik..tapi kalau kena jerit tu.sedih kan..
alhamdulillah..kalau mizah dah boleh jaga diet..insyaallah..nanti tak perlu cucuk insulin..

anie,Nagoya said... [Reply to comment]

haa...jgn degil!!!.dengar ckp doc tu.

eh...eh...kita lak yg lebh2.nak tnya.org yg lebh gula lam bdn ni terlebih ambil gula ke?itu mgkn salah 1 jgkan?

nak tahu kita beli gula sekilo leh tahan 1/2thn.itu kalo tak wat kek atau biskut

Zaitun said... [Reply to comment]

Kak Zai harap mizah jaga kesihatan terutamanya bab makanan.

Anak buah hubby umur 10 tahun dah kena ambik insulin.

transformed housewife said... [Reply to comment]

meme maso ngandung ni moleknyo jago molek diet kito. Ambo pun pernoh keno suspect ado kencing manis sbb maso tu sarat mengandung masa bule poso.

DrSinga said... [Reply to comment]

saya takmo lah jerit2 kat patient saya lepas ni..
nanti dia cerita kat blog!!
:)

maya amir said... [Reply to comment]

kadang2 yg garang ni sebenonye hati lembut..die cover jek tu dgn ala2 garang konon..heheh.. tapi die jerit2 mmg tak patutlaa kan..kan leh bebel cara baik..hehehe

Hamizah said... [Reply to comment]

kak erna,
harap2 segalanya ok lepas ni..tq atas doa

Hamizah said... [Reply to comment]

kak ani,
kat rumah saya pon kalau beli yg pek 2kg tu tahan dua bln jg kecuali ada jemputan makan2 sy biasanya wat dessert..cepatlah sikit habis..hehehe

Hamizah said... [Reply to comment]

kak zai,
tq..
kesiannya anak buah akak tu kecik2 dah kena insulin..

Hamizah said... [Reply to comment]

nur,
maso poso biaso doh make manis2 kenalah kencing manis..hehehe

Hamizah said... [Reply to comment]

DrSinga,
agaknya dah ada yg cite kat blog diorg..hehehe

Hamizah said... [Reply to comment]

maya,
betul juga..mulut garang tp hati baik,kan?