Wednesday, January 5, 2011

Bila Pelajar PerempuanTiba-tiba Nampak Gemuk!!!!!!!!!

Beberapa minggu terakhir sebelum saya ke Perth, saya dapati seorang pelajar perempuan kat sekolah tiba-tiba berubah daripada langsing seperti model-model kepada teddy bear.Kelihatan tidak bermaya dan penat selalu.Kebetulannya dia baru beberapa bulan menjalani minor operation disebabkan masalah kesihatan.Saya tegurnya "Wah! Awak nampak macam berisi ye sekarang?".Ustazah laser ni kalau nak tegur main hentam je."Entahlah ustazah sejak-sejak lepas operation baru-baru ni saya tiba-tiba je jadi gemuk".Balasnya sambil tersipu-sipu."Oh! Ye ke?Agak kesan ubat yang awak ambil kot" kata saya.



yang tersurat tak menggambarkan yang tersirat

Entahlah naluri saya rasakan ada sesuatu yang tak kena dengan budak ni.Saya pernah mengajarnya ketika dia di tingkatan satu.Perangainya bagus, orangnya cantik.Pandai mengambil hati cikgu-cikgu.Sehingga dilantik sebagai pengawas.Namun saya rasa macam ada sesuatu yang tersembunyi di sebalik sikapnya yang disenangi guru-guru dan kawan-kawannya. Saya suarakan rasa hati kapada seorang guru kaunseling.Tapi baginya tiada apa-apa yang pelik dengan budak ni.


Setelah beberapa bulan kat sini saya dapat tahu budak tu melahirkan anak luar nikah!Betul naluri saya.Kadang-kadang terfikir juga saya ni ada sixth sense ke?Banyak juga peristiwa yang berlaku bertepatan dengan kata hati saya.Mungkin itulah anugerah Allah untuk saya.Moralnya kepada cikgu-cikgu, perhatilah pelajar kita yang tersurat tak semestinya menggambarkan yang tersirat!Wallahu a'lam..


  

36 comments:

kakcik said... [Reply to comment]

Masa kakcik bersekolah dulu, ada budak perempuan yang telah mengandung 8 bulan, masih ke sekolah dengan uniform 'skirt' tu. Entahlah di mana silapnya...

Zaidah said... [Reply to comment]

masa zai keja dulu ade jugak budak pompuan nie rupanyer peknen di bleh sorokkan kandungannyer dengan memakai barut...tapi baby tu mati...masa peknen memang tak perasan cuma body naiklah...tang perut tak nampak...

cheqna said... [Reply to comment]

betul..
cheqna setuju tu
yang tersurat tak menggambarkan yang tersirat...

Umiey said... [Reply to comment]

ngeri la ngan bdk2 sekolah sekarang..

julietchun said... [Reply to comment]

gerak hati kekdg betul.

yatie chomeyl said... [Reply to comment]

mintak2 di jauhkan lah benda2 mcm ni kat anak cucu kaum kerabat kito kan kak

makdara TERdiva said... [Reply to comment]

salam dear..
kesian kan..dalam kes2 macamni, selalu perempuan yg dapat malu dan jadi mangsa keadaan..sedangkan lelaki dah buat salah, terus cuci tangan..haishhhh!

kak Erna said... [Reply to comment]

salam hamizah..
betul tu..kena perhati betul2 kan buat pemeriksaan..tak kan boleh mendadak gemuk tanpa sebab..

-hazen said... [Reply to comment]

Allah.

Hamizah said... [Reply to comment]

kakcik,
pandai dia sembunyikan ye?
biasanya org ada 'rahsia'ni dia mmg nampak pelik..

Hamizah said... [Reply to comment]

zaidah,
sanggup buat apa saja kalau dah salah,kan?

Hamizah said... [Reply to comment]

cheqna,
setujulah tu ye?

Hamizah said... [Reply to comment]

umiey,
bknstakat bdk sek, yang tua pon byk yg terjebak..masy dah rosak..yg dah kawin pon dpt anak drp bkn suami..

Hamizah said... [Reply to comment]

juliet,
betul tu..tp xboleh nak ikut sgt kot tersalah pula..

Hamizah said... [Reply to comment]

yatiey,
nauzubillah..
jaga keturunan kita insya Allah terpelihara

Hamizah said... [Reply to comment]

MDT,
dah balasan tuhan kot..
berani sgt wat yg ditegah..
yg penting yg llk tu bukan org soleh,kalau x dia x akan buat..

Hamizah said... [Reply to comment]

kak Erna,
betul tu..

Hamizah said... [Reply to comment]

hazen,
amik iktibar..

Zaitun said... [Reply to comment]

Kadang2 nak salahkan budak2 pun tak boleh sebab ada diantara ibubapa pun perangai tak boleh pakai.

azieazah said... [Reply to comment]

Kesian ibubapa dia..

kalaulah dapat dibantu dari awal... setidak-tidak menjadi pendengar kepada keluhannya...

a.z.r.i.n.a.03.07 said... [Reply to comment]

Alahai..

kesian ibubapa.. tapi nak buat macam mana kan, dah nak jadi tapi kita sebagai ibu kenalah perhatikan body language anak-anak.

maya amir said... [Reply to comment]

mintak dijauhkanlaa anak2 kite.. takut plak bile memikirkannye..

MAMASYAZA said... [Reply to comment]

kena sentiasa pantau kegiatan anak2 sekrg. risau jugak, anak2 akak pun makin membesar

ciK LyndaWawa igUana said... [Reply to comment]

anak muda zaman sekarang.

fa10 said... [Reply to comment]

nauzubillah...
susoh nok jago anok2 daro ni, sayo ado 2 oghe ni! duk ddoa sokmo biar jd anak solehah.. amiin

nok mitok tulun.. vote sayo, NO13

http://ellismelia.blogspot.com/2011/01/jom-undi-peserta-contest-deqlis.html

Nida said... [Reply to comment]

Nida pun dah banyak alami peristiwa pelajar2 hamil luar nikah... tak perasan pun depa mengandung, tup tup beranak..hmmmm

hnyhar said... [Reply to comment]

salam..
terima kasih, baru perasan blog ni jd foloower baytulkifli.

anak2 dalam kehidupan akhir zaman..moga anak2 kita terpelihara drpd nodaan syaitan...

ummu said... [Reply to comment]

assalamualaikum kak Miza
terima aksih atas perkongsian akak ini.saya akan cuba aplikasikan dalam tugas saya kelak apabila saya benar2 telah pulih dari kesihatan saya.
p/s; berdasarkan pengamatan saya, selalunya instinct ini tak semua orang ada.

Bicara hati Ibu
Jurnal kehidupan

en_me said... [Reply to comment]

tetiba teringat kata2 abg yunos yg ittewww ~ 'x chantek xper, janji baek ati'.. ihiks

luahfikiran said... [Reply to comment]

SALAM,
APA DAH JADI SEKARANG INI? SEMOGA ALLAH TUNJUKKAN JALAN KEBENARAN KEPADA ANAK2 MUDA KITA INI.

sal said... [Reply to comment]

apa yg berlaku ,kita jadikan ikhtibar..

yg baik jadikan tauladan
yg tak baik kita berdoa supaya dijauhkan yeee ..

SELAMAT TAHUN BARU UNTUK HAMIZAH
MOGA bahagia menjalani kehidupan di sana

Chik Na said... [Reply to comment]

risau dengan zaman sekarang ni..harapnya dijauhkan perkara yg tidak elok terhadap anak-anak dan ahli keluarga kita semua

yuzie said... [Reply to comment]

Ya Allah, takut tgok bdak2 zaman skarg..ishhh mana la silapnya

maiyah said... [Reply to comment]

ya Allah.. zaman skrg ni memcm tul

Hamizah said... [Reply to comment]

kak zai,
betul tuh..org tua pun ramai yg xsenonoh..

Hamizah said... [Reply to comment]

kak azie,
problemnya mak bapak bdk2 macam ni dia suka tutup salah anak..diorg pula yg cuba sembunyikan anak prgnant