Monday, January 4, 2010

Alahai Keropok Lekor

Kelmarin abang dan kawan pergi memancing kat Frementle lagi..Dapat lebih kurang 15kg ikan.Jadi apalagi projek menghabiskan stok ikan la.. Balik kul 11 malam, terus siangkan ikan-ikan tu. Frozen dulu sekejap ikan-ikan tu.

Semalam baru ibu-ibu sempat menggentelnya. Kami pakai tepung ubi kayu je sebab tiada tepung sagu. Rasanya macam liat sikit tapi tetap sedap sebab banyak ikan. Makan pula dangan nescafe susu panas. Huh nikmat yang tak terkata. Saya ni sebenarnya memang alah dengan nescafe. Tapi kalau dihidangkan pasti nak meminumnya!



 
menyiang ikan malam buta



proses menguli pula.


sebelum digoreng..


Natijahnya, dengan tangan yang memang sedia lenguh menguli dan menggentel keropok, saya tak dapat melelapkan mata hingga ke pagi. Alahai, inilah agaknya dikatakan azab dalam nikmat! Rasanya inilah first and last saya membuat keropok lekor.. Tak daya ku menanggungnya. Abang pun turut cramp tangan, mengurut
tangan saya..Hehehe

p/s: Selamat kembali bertugas kepada semua rakan guru.Semoga terus berdedikasi mendidik anak bangsa..


16 comments:

siti murni ishak said... [Reply to comment]

susah jugak nak buat keropok lekor ye..biasa makan jer...tak penah buat atau pun tgk org buat...

Kaknik said... [Reply to comment]

wah...
cayalah..kita kat m'sia ni tak buat pun..mizah kat tmpt org rajin menguli!

Nadiah Sidek said... [Reply to comment]

akk, pos skit kat sini :D

Hamizah said... [Reply to comment]

siti murni,
tq sudi jengok blog ni..itu la xsangka susah rupanya nak menguli ptt la mahal ye..tp kalau org bisnes pki mesin.takla lenguh2 tgn..

Kak Nik,
tak pernah menjadi pon kat msia..dah nak mkn sesgt, kena la uli sendiri..

Nadiah,
boleh..htr salji dl nak bg tahan lama..hehehe

Ibuhani said... [Reply to comment]

wah....fresh keropok lekor....mesti sedap! rajin hamizah n kwn2 menggentel n mengulinya... :)

Hamizah said... [Reply to comment]

nak makan, kena rajin x org jual:D

Dayah said... [Reply to comment]

kalau dah org pantai timur...wajib le tahu buat ye kak mizah... :) rajin sungguh..saya penah la tengok live org nguli buat kepok lekor ni kat besut....kita tengok pun dah rasa lenguh... huhuh

maya amir said... [Reply to comment]

bestnye... fresh lagik.. mesti sedap tuh..alah, nak kepok lekor gak! kat jb ni rase tak pure..huhu..

Chik Na said... [Reply to comment]

waa ..banyaknya dapat ikan...

Seronok baca hamizah & kawan-kawan buat kepok lekor sendiri.. Chik Na org pantai timur pun tak pernah tau can ne nak buat kepok lekor nih..

lea said... [Reply to comment]

macam best je gotong royong wat keropok lekor...

Hamizah said... [Reply to comment]

Dayah,
mmg lenguh gila2 la..

Maya,
hahaha jemputlah ke sini

Hamizah said... [Reply to comment]

Chik Na,
sekali seumur hidup kot..

lea,
masa wat keja tak terasa lenguh pon..ssbb ramai2 kot..

syazwan safwan said... [Reply to comment]

sy dari kecik sampai beso x penah boring makan keropok lekor..

Hamizah said... [Reply to comment]

syazwan,
saya pon sama..menu wajib kalau ke pasar mlm..hehehe

fa10 said... [Reply to comment]

mok sayo gak x wi benar make ikan ngan susu. klu make kepok keno buat teh o... takut keno sopak katonyo la

Hamizah said... [Reply to comment]

oh ya ke,fa10?baru dengar ni..makan tak igt dunia..sakit br menyesal..