Tuesday, March 1, 2011

Hari Pertama Bulan Mac~ Permulaan Autumn 2011

Hari ni hari pertama bulan Mac 2011.Kejap je dah habis dua bulan tahun 2011.Kami kat sini dah masuk musim kedua tahun ni iaitu autumn.Tapi cuacanya masih seperti summer.Lambat pula habis summer tahun ni.Dah tahan nak menghadapi cuaca panas.Entah kenapa tahap kelembapan (humidity) tinggi pula tahun.Terasa seperti kat Malaysia - berpeluh-peluh dibuatnya.Tidur malam pon tak nyenyak.Ok juga, Allah dah kejutkan untuk Qiamullail..




Mak dan adik saya dah balik pagi ni.Tak boleh berlama-lama, adik tak dapat cuti panjang Ingat nak je tangguhkan mak balik tapi susah juga sebab dia bukannya sihat sangat.Kencing manis, darah tinggi,kolesterol pun tinggi.Tak berani pula.Kos perubatan kat sini tersangatlah mahal kalau tiada insurans, memang sakit kepala jugalah nak menanggung.Lagipun saya adik yang sakit tinggal bersama mak..Kedatangan diorang selama 5 hari, benar-benar membahagiakan saya.Terlepas jugalah rindu.Yang paling best saya pun dapat jalan-jalan..Hehehe.Nak tau aktiviti diorang semasa kat sini bolehlah tengok blog suami saya, sini dan sini.



Join diorang ke Cavensham, jamu kanggaroo..


 
Mulai hari Sabtu ni, saya akan menerima tetamu dari Malaysia lagi iaitu kawan suami yang attach universiti yang sama kat Malaysia yang mendapat offer belajar kat sini juga.Tak sunyilah rumah saya macam ni.Saya suka kalau ada tamu-taklah boring sangat bila banyak kerja nak dibuat.Paling sekejap, diorang akan menumpang rumah kami dua minggu.



Awal bulan April, mentua saya pula datang.Insya Allah untuk menjaga saya sepanjang berpantang.FIL datang dua minggu je sebab dia masih kerja.MIL, insya Allah selama 3 bulan.Semasa bersalinkan anak-anak sebelum ni pun dia yang banyak jaga saya berbanding mak sendiri.Mak saya memang dah tak larat dah.Sukanya bila orang jaga kita..


26 comments:

Yunus Badawi said... [Reply to comment]

Salam Mizah,

Tetamu datang membawa rezeki dan berkat tu. Baguslah awak sekeluarga rajin melayan tetamu.

Kalau saya ke Down Under bolehlah singgah rumah awak ya?

(tak tahu bilalah tu)

Yunus Badawi said... [Reply to comment]

eh saya pengomen pertama hari ni!

Yes!!!

kakcik said... [Reply to comment]

Assalamu'alaikum Mizah...

seronoknya walau jauh di rantauan tapi ahli keluarga tetap datang bekunjung.

Semoga Mizah sentiasa sihat dan tiada masalah sewaktu melahirkan. Amin.

Hamizah said... [Reply to comment]

salam YB,
Insya Allah ada balasannya drp Allah..

Silalah kalau nak berkunjung..tp jgn datang ketika sy berpantang pula..kot tak terlayan..

Hamizah said... [Reply to comment]

YB,
1st time org berebut nak jd 1st commenter kat blog saya..tahniah..

Hamizah said... [Reply to comment]

wsalam kakcik,
betul tu kakcik.Jadi terapi pula..
tq atas doa kakcik..

http://aniesandyou.blogspot.com said... [Reply to comment]

agk2 kalu anies dtg, bleh singgah sn ke? (he3 muka x tau malu btol!)

yatie chomeyl said... [Reply to comment]

mujurlah kalu ado MIljago maso dlm pantang nanti. mem ebest kan kak klu ada tetamu di rumo, wpon letih tp tok boring & x sunyi :)

Kakzakie said... [Reply to comment]

Bila berada diperantauan biasanya begitu. Tetamu kalau dari negara sendiri rasa seperti saudara eratnya. Apa lagi kalau emak/adik yg dtg. Bahagianya....

ibunaznoy said... [Reply to comment]

as salam,
bestnya dpt pegang kanggaroo,ada mcm2 kaler ey..br tau ^_^!!

Affieza said... [Reply to comment]

Bestnya dpt jln2 ngn family member kt Perth...hehe

ainnoraini said... [Reply to comment]

bestnye...dpt pegang2 kanggaro tu...comey plk tu...

semoga mizah sihat selalu...

julietchun said... [Reply to comment]

kat mesia ni pun cuaca tak menentu, kejap hujan lebat, kejap panas membahang, tapi syukurlah sekurang-kurangnya masih boleh bernafas dengan baik :D

Chik Na said... [Reply to comment]

mesti seronok bila mak datang melawat kan.. dapat mengubat rindu... mesti banyak bawak stok dari mesia

maya amir said... [Reply to comment]

tetamu pembawa rezeki:) eh bile due date? april nanti ye? dah tak lame tu..:)

Hamizah said... [Reply to comment]

anies,
Insya Allah boleh..
kena book awal2 kot ada program lain..hehehe

Hamizah said... [Reply to comment]

yatiey,
ms kita xkeja mmg best melayan tamu..
tp kalau dah mula keja xtau la macamana ye..

Hamizah said... [Reply to comment]

kak zakie,
kalau kat ngr sendiri kita asyik bz dgn family je,kan?

Hamizah said... [Reply to comment]

ibunaznoy,
kanggaroo yg putih tu jenis albino..bkn org je ada albino tau..

Hamizah said... [Reply to comment]

affieza,
mmg best..
jomlah..

Hamizah said... [Reply to comment]

kak ain
tq..
sementara kat tempat orang bolehlah merasa..

Hamizah said... [Reply to comment]

juliet,
kat mana2 pon teruk cuaca skrg ni, kan..
bumi dah semakin nyanyuk

Hamizah said... [Reply to comment]

chik Na,
seronok sgt2..
boleh tahan jugalah byknya buah tangan utk kami..suka..

Hamizah said... [Reply to comment]

maya,
betul..
due date Mei, tp saya bersalin April sbb ceaser..

Nadiah Sidek said... [Reply to comment]

seronoknya ada family datang..

azieazah said... [Reply to comment]

Beruntung ada Mak Mertua yang prihatin gitu. Mak Mertua pun sama mcm Mak kandung, kan?

Semoga segalanya selamat dan lancar.