Thursday, March 3, 2011

Saman: Bukan Setakat Ada Diskaun..

Terbaca kat KOSMO pagi ni..Baiknya kerajaan kita dahlah orang buat salah siap bagi diskaun lagi.Tak cukup dengan tu ditunda lagi tarikh diskaun.Bagus ke?


Bagi saya itu bukan cara mendidik orang yang melakukan kesalahan di jalan raya, tapi terus menggalakkan lebih ramai yang terkorban.Makin ramailah samseng nanti.Yelah buat salah, kena saman, tapi tak payah bayar dulu tunggu jelah diskaun daripada kerajaan.Senang, kan?


Kalau kat sini, peraturan jalan raya adalah berdasarkan polis negeri masing-masing.Maksudnya undang-undang di Western Australia mungkin tidak sama dengan New South Wales atau South Australia.Tapi yang pastinya siapa salah mesti didenda tanpa kompromi, tanpa diskaun.



Malah kalau terlibat dengan kemalangan pun denda.Contohnya kemalangan disebabkan mabuk, kena denda sebab mabuk.Itu belum campur segala facilities yang rosak akibat kemalangan yang juga kena bayar.Sebab tu jarang berlaku kemalangan kot.Lagipun orang-orang kat sini memang berdisiplin kat jalan raya.Itu saya suka..



19 comments:

tongchen@seattle said... [Reply to comment]

Greetings from USA! Your blog is really cool.
You are welcomed to visit me at:
http://blog.sina.com.cn/usstamps
Thanks!

julietchun said... [Reply to comment]

bagilah diskaun kat bil letrik ataupun bil air pulakkan.

a.z.r.i.n.a.03.07 said... [Reply to comment]

strict betul kan ? elok juga gitu.






* ada saman parking tak bayo lagi nih.. padahal bukannya byk pun..

yatie chomeyl said... [Reply to comment]

samo la jepun ni kak, sbb tu driver sumo berdisplin..di msia doh la ado diskaun, kde2 tu rasuah pong buleh huhuhuuuh

chekna @ mama ziyad said... [Reply to comment]

biasalah, org malaysia ni kan manja2..lagi mengada2... bila dah extend ni, confirm ada lagi yg buat2 xtau, bila dah dekat due baru sibuk nak beratur panjang, pastu complaint sistem slow la..bla..bla..bla..

azieazah said... [Reply to comment]

Betullah. Kerajaan kita memang baik hati. Tu belum lagi kes “bayar last minit’ tu..

siti murni said... [Reply to comment]

mula-mula cakap dah tak akan beri tempoh tambahan untuk jelaskan saman....sudah nya bagi jugak...hmm..bermuka-muka la diorang, leh repeat kesalahan lagi..sbb nanti dapat diskaun, dpt extension lagi...huhu..

Nida said... [Reply to comment]

Salam Mizah..

Kadang2 sedih melihat pemandu di Malaysia.. maaflah kalau ayat ini agaksensitif, namun itulah hakikatnya... bila melihat cara pemandu kita, amat menakutkan... jauh berbeza dengan pemandu di luar sana.. Nida rasa sangat selesa memandu di sini, andai 50km, maka mereka akan memperlahankan kereta.. tidak ada yang memotong dari arah bahu jalan..

maya amir said... [Reply to comment]

m'sia x kuat penguatkuasaannye kan.. kalau masuk spore buleh rasa perbezaannya.. padahal jb dgn spore tu dkt jek.. org kita dah terbese k'jaan byk b'lembut & tolak ansur..susah nak displin..*sigh*

Hamizah said... [Reply to comment]

tongchen,
tq..
silalah berkunjung lg..

Hamizah said... [Reply to comment]

juliet,
sokong..

Hamizah said... [Reply to comment]

reen,
mmg sgt strict..
tapi boleh je diorg ikut,kan?

Hamizah said... [Reply to comment]

chekna,
kjaan pula memanjakan rakyat takb ertempat,kan?

Hamizah said... [Reply to comment]

kak azie,
agaknya belum cukup kutipan yg ditargetsbb tu tangguh lagi..

Hamizah said... [Reply to comment]

yatiey,
lagumana la kita xleh tiru jepun dih?pdhal sama2 asia..

Hamizah said... [Reply to comment]

murni,
nanti wat lg kesalahan yg sama kesudahannya jln raya dah jd tempat sakaratul maut..

Hamizah said... [Reply to comment]

salam nida,
itu jugalah yg dpt dilihat kat sini..
org kita masing2 kejar maut kat jalan raya..

Hamizah said... [Reply to comment]

maya,
apa dah nak jd org kita,kan?
bila kat jln raya semuanya bertukar watak..

Chik Na said... [Reply to comment]

chik na pun sokong hamizah..jangan bagi diskaun, nanti pemandu asyik nak buat salah je.

Info dari hubby, kat syria kalau kena saman, pemandu kena bayar saman kat hometown depa je (sbb surat menyurat kerajaan hanya ikut address negeri asal je).. so depa jarang buat kesalahan jalanraya sbb susah nak bayar saman,x ada kemudahan online plak tu... then kalu ade saman x boleh renew lesen or roadtax.. bayangkan kau kerja kat JB, kena balik kampung halaman macam kat kelantan semata-mata nak bayar saman utk renew lesen n roadtax