Wednesday, March 16, 2011

Erti FB dalam Hidup Saya

Facebook saya khas untuk saudara mara, kawan-kawan rapat dan student sahaja.Tapi saya tak menolak sekiranya kawan-kawan blogger perempuan nak add saya sebagai friends.Mengapa limited?Sebabnya senang saja, nak jaga privacy diri. Kat FB banyak juga saya muatkan gambar-gambar peribadi yang tujuan asalnya untuk tatapan mak dan adik beradik yang jauh di mata. Jadi tak sesuailah rasanya kalau saya buka FB seluas-luasnya kepada orang lain.Bukannya apa mungkin ada gambar-gambar yang terlebih gediks..Bahaya, kan?



Memang pernah saya remove seorang daripada kawan blogger yang add saya.Saya accept dia sebab namanya memang tak melambangkan jantinanya.Dia lelaki rupanya.Jauh di sudut hati rasa bersalah.Maaf,  saya terpaksa lakukannya!!!!Hidup di zaman teknologi yang serba canggih ni besar cabarannya, kan?Mungkin ada yang akan mengata "alah awak tu bukannya cantik sangat pun..".Tak kisah apa orang nak kata saya tetap dengan prinsip saya..

24 comments:

a.z.r.i.n.a.03.07 said... [Reply to comment]

Setuju jugak. Terpulang pada diri masing2. Saya pun dah kurang berFB sekarang ni. Seminggu mungkin sekali aje jengok.

Dulu sibuk berFB sebab bercucuk tanam. Bila difikir semula, memang membazirkan masa aje dulu.



Dah buka satu akaun lagi khas utk kawan2 lama.

julietchun said... [Reply to comment]

sokong apa yg mizah buat.beringat sebelum kena kan :D

alyyani said... [Reply to comment]

apa2 yg kita boleh control, kita kena control kan. sebab social network ni mmg easy access. :)

Chik Na said... [Reply to comment]

akak pun hadkan FB tuk family dan kawan-kawan sahaja..cuma ade satu dua blogger perempuan

kak Erna said... [Reply to comment]

Hamizah..akak jugak macam tu..95% sedara mara..
tapi tetap jugak..ada kawan2 perempuan yang ada blog..walaupun tak ramai..

maya amir said... [Reply to comment]

saya plak yg kat fb tu open sgt, sedara mara, kawan, client sume ade situ..jadik, kat situ mmg saya control sket laa letak gmbr..cakap pun kene bertapis jek..heheh

http://aniesandyou.blogspot.com said... [Reply to comment]

anies join FB feb 2009 tp activate april 2010. after few months, ntah knape rs x best w'pn FB tu utk cari kwn2 skolah lama. finally, 31.12.2010, anies terminate trus FB.

siti murni said... [Reply to comment]

Akaun FB saya mmg connect dgn ramai kwn..kwn sekolah, rakan sekerja dulu & sekarang, family, relatives..bis partner, kwn blogger dsb. nya..memang banyak yang perlu ditapis, especially photo-photo yang terlalu personal..di'private'kan untuk diri sendiri & org tertentu sahaja...susah..mengundang cakap-cakap pulak nanti

mamalieyna said... [Reply to comment]

alahai lama tak jengok FB..huu~

aRniNasiR said... [Reply to comment]

Bagus! saya SOKONG SEPENUHNYA prinsip ini...! :)

makdara TERdiva said... [Reply to comment]

setuju!
lgpun kita tak kenal sgt org luar..drpd senang nak accept, baek tak yah!

saya pun dah delete akaun fb sbb dah rasa bosan..hehe!

Hamizah said... [Reply to comment]

reen,
sy pernah jg gila bertani kat fb tu smpai tahap sejam sekali kena tuai..tp mujur tak lama..

Hamizah said... [Reply to comment]

juliet,
betul kalau dah kena xguna beringat,kan hehehe

Hamizah said... [Reply to comment]

alyyani,
betul tu..
xpasal2 bertambah dosa kita yg tersedia byk ni..

Hamizah said... [Reply to comment]

chik Na,
samalah kita ye..

Hamizah said... [Reply to comment]

kak erna,
beringat lbh baik,kan?

Hamizah said... [Reply to comment]

maya,
tulah kalau dah open sgt kena kontrol..xbestlah nak tunjuk gambar kat famili..

Hamizah said... [Reply to comment]

anies,
sy tak mungkin la deactivate FB selagi kat sini..
sbb ni salah satu cr nak communicate dgn famili kat kg..

Hamizah said... [Reply to comment]

murni,
dah hilang privacy tu..
xpelah skrg ni mmg boleh je nak private gambar2 tu..

Hamizah said... [Reply to comment]

mamalieyna,
sy hr2 buka tp utk bc status org je..nak mengomen pon malas..

Hamizah said... [Reply to comment]

aRni,
tq..hehehe

Hamizah said... [Reply to comment]

mak dara,
mula2 je excited,kan?
saya pon dah bosan sesgt dgn FB tp disebbkan famili kena rajin2kan diri..

Nida said... [Reply to comment]

Salam hamizah..

FB ni ada baik dan buruknya... tapi sejak akhir2 ni dah terlalu ramai yg menyamar.. muka lain, tapi empunya diri lain..

anie,Nagoya said... [Reply to comment]

sekom.

fb kita leh kenal ramai.tp bukn indentity yg sebenar.ada fb tapi tak aktif.byk kojo yg perlu dibuat....hihihihi