Saturday, March 12, 2011

Badan Naik Bila Mengandung..

Ramai ibu-ibu yang naik mencanak-canak berat badan bila mengandung.Ada yang naik 2kg setiap bulan.Ada yang naik lebih daripada tu.



Kalau saya masa pregnant paling seronok tanpa dikontrol diet pun berat badan saya tak pernah naik melebihi 5kg sepanjang mengandung.Tak tahu apa puncanya.Agaknya segala nutrisi makanan tersalur kepada baby.Anak-anak saya memang besar ketika lahir.Yang sulung (meninggal ketika lahir, kalau yang belum baca kisahnya boleh rujuk kat sini)~ 3kg, yang kedua 3.5kg, yang ketiga 3.85kg. Sepanjang pregnant kali ni pula(dah masuk 32 minggu), berat badan saya cuma bertambah lebih kurang 1.5kg je.Last week scan berat baby dah nak sampai 2kg.Ini belum dikira segala bahan buangan semasa bersalin, kan?Contohnya placenta, air dsbnya..





google
 
Hasilnya, lepas bersalin saya biasanya akan slim berbanding sebelum pregnant.Hahaha seronok, kan?Tapi problemnya, tak sampai setahun umur anak, saya mula membina bonjolan-bonjolan lemak.Aduh penatnya kalau macam ni.Kena pregnant lagi la nak hilangkan segala lemak-lemak.Tapi sampai bila nak berterusan camni..Huhuhu..



Anda bagaimana?Ada petua tak nak sentiasa slim?

35 comments:

kak Erna said... [Reply to comment]

hamizah..beruntung mizah..boleh kembali ke berat asal..
kalau akak dulu kan..sekali mengandung..12kg naiknya..
bila 3 anak..berat tak mengandung pun dah sama dengan berat mengandung sulung..
sampai sekarang..dah letih dah..diet..tak turun2 jugak..

~najwa~ said... [Reply to comment]

oh, kak pregnant yer.. tak lama dah la nak term kan..
saya skrg ni 2kg naik sebulan, nasib baik tak de kencing manis masa mengandung. so, lepas ni kena berusahala utk kuruskan bdn.

Nadiah Sidek said... [Reply to comment]

nadiah jenis tak naik sgt berat masa mengandung (kalau ikut 1st pregnant dulu la). lps bersalin cepat je la dpt berat mcm sblm mengandung

alyyani said... [Reply to comment]

wah, besar2 anak2 bila keluar ye. tp tu la, dokotr cakap sekarang kalau 4kg pun kira ok lg. sebab faktor pemakanan. hope semua ok je ye. insyaAllah. saya dulu masa pregnant naik 20kg lebih gak. huuhu..

fa10 said... [Reply to comment]

saya naik sekilo sebulan,
masa anak sulung berat bertambah 4 kilo dr berat sblm ngandung.
masa anak ke2 berat kembali ke zaman anak dara... sbb nyusu badan sepenuhnya kot! pastu byk berjln kaki kat sini.
suami sy diet mknn berkarbohidrat. mkn byk protein, alhamdulillah badan cepat turun

Chik Na said... [Reply to comment]

akak pun naik tak banyak masa mengandung sbb alahan sampai beranak..

transformed housewife said... [Reply to comment]

berat sy naik tapi biaso jah dle 10-12 kg dr berat asal sblm mengandung. Samo mace Mizah, sy pun cepat turun lps beranok lebih2 lg maso dok BF anok2. lps BF naikla berat sikit dle 2-3 kg. ok jelah.

maya amir said... [Reply to comment]

laa ye ke? naik 5kg jek..saya 20kg ++...haru betul..seb baik tak kene minum air gula dulu2 (skang sume org preggie kt mesia ni kene minum air gula tu)..*tak tau lak psl ape..

Lady Lavender said... [Reply to comment]

saya anak no 1 & 2 naik sampai 20kg dr berat asal, anak no 3 cuma 16 kg. Pi check up kena minum air gula sbb takut kencing manis,tp alhamdulillah takde pulak.Bila lps bersalin jenuh la nak turun balik :-)

en_me said... [Reply to comment]

pregnant jer kak.. ahaha

Hamizah said... [Reply to comment]

kak erna,
ssh hati juga sbb yg turun kejap je..
bila dah naik xturun2 jg..
akak tak de sakit2 apa2 kira oklah wpon montel sikit pon,kan?hehehe

Hamizah said... [Reply to comment]

kak erna,
ssh hati juga sbb yg turun kejap je..
bila dah naik xturun2 jg..
akak tak de sakit2 apa2 kira oklah wpon montel sikit pon,kan?hehehe

Hamizah said... [Reply to comment]

najwa,
dah dekat dah due date ni..
kena usaha keraslah kalau berat naik byk sgt,kan?
xpe kalau doktor dia pandai nak maintain blk,kan?hehehe

Hamizah said... [Reply to comment]

Nadiah,
spesis metabolisme tinggi kot..bestnya ye ssh naik badan..

Hamizah said... [Reply to comment]

alyyani,
mungkin jg sbb pemakanan..
kita skrg xsama cam mak dl2,kan?semua vitamin telan..

Hamizah said... [Reply to comment]

fa10,
come lote cam anak dara dl lg la demo g2..hehehe..
tq atas tips tu..blh la pprakrik lepas bersalin nanti..

Hamizah said... [Reply to comment]

Chik Na,
kesiannya kalau alahan teruk..
sy alhamdulillah loya sikit2 je awal pregnant..
dah msk bln ketiga ok je..

Hamizah said... [Reply to comment]

nur,
demo keturunan kurus kot..tgk yatiey pon spesis tu jg la..
mmg dok plan nak BF jugalah kali ni..

Hamizah said... [Reply to comment]

maya,
mesti ssh nak turunkan blk kalau sampai 20kg naik,ek?

xpe maya maintain lagi..

Hamizah said... [Reply to comment]

lady lavender,
kalau berat naik xsakit xpe la..
sy ni berat tak naik tp ada kencing manis tau..huhuhu

Hamizah said... [Reply to comment]

en_me,
kalau diri sebuah kilang nak je branak tiap2 tahun..hehehe

♥MAMASYAZA♥ said... [Reply to comment]

akak ni time preggy mmg montel gile, idung pun kembang cam buah jambu aje, tp bila besalin, anak kecik2 aje, sume makanan tu dpt kat maknye lebih..hehehehe

a kl citizen said... [Reply to comment]

bertuah lah kalau dapat cepat turun berat

anie,Nagoya said... [Reply to comment]

hahaha...lain org lain fesen.kkanie masa mengandung teruk mabuk.berat badan menjunam turun.sib baik anak selamat dilahirkan.skrg bdn sederhana je.huhuhu...alhamdullilah..punyai bdn yg tak byk ragam ke arah tembam

Zaitun said... [Reply to comment]

Kak Zai lepas melahirkan anak ke 3 terus menembam.

najmiah said... [Reply to comment]

Salam singgah..berat saya time pregnant dulu bukan sekadar x naik, bahkan tak naik langsung! Dr siap cakap,"nanti anak awak bantut!". Bila lahir, tu dia..3.45kg!..dan selepas itu berat saya akan naik berganda-ganda...malu nak cakap...

Hamizah said... [Reply to comment]

mAMASYAZA,
Kesian maknya..hehehe..
xpe janji sihat..

Hamizah said... [Reply to comment]

kl citizen,
cepat turun,cepat pula naik..
tu yg tak tahan tu..

Hamizah said... [Reply to comment]

bestnya kak ani..
anak dak besar msh maintain..
sy ni semakin besar anak, maknya turut membesar sekali..

Hamizah said... [Reply to comment]

bestnya kak ani..
anak dak besar msh maintain..
sy ni semakin besar anak, maknya turut membesar sekali..

Hamizah said... [Reply to comment]

salam najmiah,
ms pregnant je kurus ek?
samalah kita..

aRniNasiR said... [Reply to comment]

memang la kalau pegnant jadi kurus, ada la juga can nak kurus... Ada orang tak penah merasa tau, lagi naik ada la.. macam saya.. hehe :)

DrSinga said... [Reply to comment]

er..


makan hati..??

lariiiiiiii...

Hamizah said... [Reply to comment]

aRni,
kesian..
tp kalau sekadar ms prgnant je xbest juga..

Hamizah said... [Reply to comment]

Dr.Singa,
makan hati singa best kot..hehehe