Monday, February 21, 2011

Selesakah dengan Tittle 'Puan'?

Saya nikah dulu ketika baru saja bekerja dua bulan. Mula kerja bulan Ogos, bulan Oktaber akad nikah. Belum pun dapat gaji. Ahaks..gelojoh betul. Hehehe.. Ikutkan perancangan saya dan suami, kami hanya akan bulan Jun tahun berikutnya. Tapi mak saya beria-ia benar nak kami nikah gantung dulu majlisnya bila cuti sekolah bulan Disember. Dia bimbang kot terpikat dengan orang Sabah. Mak saya memang cerewet bab memilih menantu. Setiap anak dah ditetapkan syarat nak cari pasangan mesti orang Klate. “Tak payah nak berarak jauh-jauh” katanya. Hehehe. Setakat  ni memang mak dapat apa yang dihajati. Tinggal 3 lagi anak bujangnya. Tak tahulah apa lagi nasib 3 abdul ni..
sah-sah bukan gambar kawin saya- goggle

Kebetulan masa tu balik ke Semenanjung kerana konvo. Konvo tahun 2001 tertunda hingga ke hujung tahun sebab DTC kat UM terbakar. Terpaksalah kami berkonvo di Stadium Bukit Jalil. Jadi saya balik untuk akad nikah dulu, kemudian baru konvo. Dua peristiwa penting dalam masa terdekat. Hebat tu. Tapi sampai sekarang saya kadang-kadang masih confused tarikh kedua-duanya..

Bila dah akad nikah rasa macam tak percaya pulak dah jadi milik orang. Yang paling ketara bila tittle mula berubah dari ‘Cik’ kepada ‘Puan’. Malu ada, tak selesa pun ada. Orang lelaki jugalah yang tak berubah, kan? Kawin ke tak tetap ‘Encik’ sampai ke mati..Sebab tu ramai yang suka-suka nak mengaku bujang walaupun dah kawin..Ataupun mungkin juga maksud bujang tu masih ada 3 seat kosong? Hehehe.. Suka hatilah janji bukan suamiku yang buat camtu..

P/S: sekarang dah sedar apalah ada pada gelaran..Yang penting kita happy, kan?

24 comments:

ainnoraini said... [Reply to comment]

dah jodohkan..dah bertemu putera idaman ape lagi terima jer la..buat ape nak tunggu lagikann...

kak ain dulu dgn hubby kenal tak sampai 6 bulan terus jer kahwin...alhamdullilah bahagia hingga hari ni...

http://aniesandyou.blogspot.com said... [Reply to comment]

yg penting...apa yg berlaku lps kawen..

maya amir said... [Reply to comment]

mcm saya jek hamizah.. kawen seminggu sebelum konvo...kalau nak tau tarikh konvo, tgklaa tarikh nikah..hehe..kire dpt 2 scroll skali laa kan:)

cheqna said... [Reply to comment]

ape yang penting
"kerjasama"
hehehehe
tul kak..
gelaran tu sekadar gelaran je..
yang penting kita happy..=)

shilazizi said... [Reply to comment]

hai...saje blogwalking...suka baca ur blog...

shilazizi said... [Reply to comment]

hai...saje blogwalking...suka baca ur blog...

anie,Nagoya said... [Reply to comment]

mula2 kawen ssh jg nak suai kan diri dgn PUAN.

tp skrg dah ada anak, tak ksh dgn paggilan Puan.tapi tak selesa.

yg ptg kita senyum selalu n appy

aRniNasiR said... [Reply to comment]

Saya sangat suka orang panggil puan terutama bila tengah pregnant. Bayangkan perut dok terboyot tapi dipanggil 'Cik', macam tesirap darah....

Hamizah said... [Reply to comment]

kak ain,
berat jg hati sebenarnya..
biasalah msh rasa belum puas hidup bujang..hehehe

Hamizah said... [Reply to comment]

anie,
betul..
hidup berubah 100% bila dah kawen,kan?

Hamizah said... [Reply to comment]

maya,
lbh kurang je kisah kita..
saya selang dua hr je..

Hamizah said... [Reply to comment]

cheqna,
tau pon..
bila lg nak tukar gelaran tu?hehehe

Hamizah said... [Reply to comment]

shilazizi,
welcome..
jgn segan2 dtg lg ye..

Hamizah said... [Reply to comment]

shilazizi,
welcome..
jgn segan2 dtg lg ye..

Zaidah said... [Reply to comment]

suka jugak ngan gelaran puan.....nampak macam matang gitu....tak apelah kawin muda hamizah....yang penting bahagia...

Hamizah said... [Reply to comment]

kak anie,
biasalah mula2 malu2 nak biasakan diri..

Hamizah said... [Reply to comment]

arni,
tak naklah camtu..
syukur apa yg ada...

yatie chomeyl said... [Reply to comment]

mok kito serupo la kak deh, kalu buleh nok nnatu ore kelate jah belako, sene nok belarok..pastu sene nok kelik rayo ngeh3x

julietchun said... [Reply to comment]

senang nak balik kg ye takyah gadoh2.

maiyah said... [Reply to comment]

assalam.. singgah sini ;)

transformed housewife said... [Reply to comment]

maso sy lps nikoh, masuk ngajar balik raso pelik jugop sbb keno suruh students semuo panggil "Puan Nur". Sblm tu semuo panggil "Miss Nur". hehe

~najwa~ said... [Reply to comment]

Puan pun ok apa, nampak matured sket, heheh.

betul, apelah ada pada 'title'...

(masih terasa muda) heheh

sayangsayangibu said... [Reply to comment]

puan dah makan?
puan sihat ke? ; )

a.z.r.i.n.a.03.07 said... [Reply to comment]

puan sedap sikit kan?
tapi bila budak yang baya lebih kurang adik kita panggil mak cik;
macam nak hayun tangan aje kat dia.


huhu...