Monday, March 8, 2010

Danial 'Diganggu'

Dah dua hari saya tak cukup tidur disebabkan Danial semacam 'diganggu'.Kelmarin kawan saya kat sini ada berkunjung sebab kami nak balik lama. Jadi disebabkan ada kawan bermain ramai, dia main kat luar sehingga hampir magrib.Sudah disuruh masuk, dia tak nak..

Malam pula bila tetamu balik, dia masih tak nak tidur.Nak menengok kartun kat psp.Hai!memaksa tidur pula..Akhirnya pukul sepuluh setengah dia tertidur juga.Tapi dia jaga pukul satu lebih.Terjerit-jerit macam takutkan sesuatu.Saya cuba baca ayat-ayat Al-Quran..Nampak tak berjaya juga menghilangkan takutnya.Pujuk punya pujuk, dia nak susu.Lepas minum susu, tidur kejap kemudian jaga lagi.Kali ni dia mengadu kakinya panas, padahal malam tu cuaca sangat sejuk sehingga kan saya terpaksa berselimut.Jadi saya basuhkan kakinya, tapi masih belum hilang panasnya.Akhirnya sambil-sambil baca al-Fatihah, 3 Qul dan ayat Kursi, saya urut-urut kaki.Barulah dapat tidur.Paginya dia tanya "Kenapa hantu datang malam tadi?".Meremang bulu roma saya dibuatnya.Dia dah terkena sekali bulan lepas semasa saya keguguran.Siapa ada petua nak mengatasinya?

Semalam dia demam pula hingga tak tertidur.Hmm kesian anak ummi..

p/s: Ini mungkin entry terakhir sebelum balik kampung.Kalau internet ok, boleh la publish berita terkini dari kampung.Kami akan berada di kampung tiga bulan~9 Mac- 9 Jun..


17 comments:

Ibuhani said... [Reply to comment]

...sbb tu org tua2 x bg anak2 main luar umah waktu maghrib. Sian Danial......tp ok dah kan. Slmt pulang ke tanahair pd Hamizah n klrga. Hv a safe journey home :)

mamalieyna said... [Reply to comment]

Masyaallah..seramnya..belum ada pengalaman, taktau la pulak camna nak buat..! tu la pasal org tua2 tak kasi main kt luar time magrib2 kan..huhu..takut la pulak dengarnye..

tunggu respon dr kengkawan yg lebih arif ye..

waah syoknya lama bercuti di malaysia nnti..^_^

~: UmmiNor:~ said... [Reply to comment]

salam hamizah, thanks sbb sudi follow saya....selalu kalu jadi cam gini baca ayat kursi, fatihah tu semua la..kalu worst sgt sy suruh husband azan 1 rumah je....selamat pulang ke tanah air..

paij188 said... [Reply to comment]

Salam ziarah sis, :)

Klu saya, pun biasanya memang ayat kursi mengaji, lepas tu azan satu rumah 3 maghrib berturut2 dekat pintu masuk. Sebab dah ade pengalaman anak yang sulung tu..

anyway, salam kenal. Nice meeting you.

Chik Na said... [Reply to comment]

selamt pulang ke malaysia ;-)

Chik Na said... [Reply to comment]

selamat pulang ke malaysia...

Diarihatiku1976 said... [Reply to comment]

bagus tu amalkan ayat kursi...

siti murni ishak said... [Reply to comment]

kesian danial. teringat masa kecil, mak n abah asal maghrib terjerit-jerit suruh kami semua masuk rumah..sebab tak nak jadi begini.

suhaila said... [Reply to comment]

Miza selamat kembali ke Malaysia...

Kesian danial....banyakkn baca ayat kursi je miza...doa minak dijauhkan ganguan setan.
insyallah.

yatie chomeyl said... [Reply to comment]

wah lmanya blk msia. anyway dulu yatie ada tulis gak pasal ni yg jd kat my baby, akak try tgk tips yg mommy2 lain bg kat comment tu, mana tau leh apply on danial

http://yatiechomeyl.blogspot.com/2009/06/baby-sn-dan-sesuatu-jeng-jeng-jeng.html

YanDarwisy said... [Reply to comment]

salam singgah. biaselah budak2 kene tegur. yg penting kita kene rajin buat amalan2 yg menghindari ganguan halus ni.

a.z.r.i.n.a.03.07 said... [Reply to comment]

Huissh...seram pulak saya waktu2 cam ni..

kena beringat jelah kita ni kan... walaupun zaman dah moden.. iblis & syaitan ni sentiasa nak mengenakan cucu-cicit Nabi Adam..

fa10 said... [Reply to comment]

ingatkan kat negara omputih x der hantu, maklum la hantu tu kan mcm kengkawan jer bg mereka esp time haloween. Amal je la bacaan2 tu... bye, bye. Jelesnye

Nida said... [Reply to comment]

Salam

Dulu Anis (anak Nida yg kecil) takut pada mainan bunyi2... bila dengar je ada mainan yang keluarkan bunyi dia terus menjerit2 tak tentu pasal... pastu kami baca Yassin.... Alhamdulillah nampak dah semakin pulih

sya said... [Reply to comment]

salam,
seramnya... kesian kat danial...
memang budak kecik senang kena ganggu kan..
adui, meremang pulak bulu roma saya ni...

selamat bercuti.. :)

maya amir said... [Reply to comment]

aah kan? budak kecik mmg nampak kan? alhamdulillah die boleh tido lps tu..harap2 die tak diganggu lagik..

nadnye said... [Reply to comment]

tak pernah plak terjadi kat budak2..
tapi biasa la kalau sebelum maghrib tu dah masuk rumah dan dulu sebelum masuk rumah memang dah ada buat pendinding..