Tuesday, April 12, 2011

Yang ditunggu Sudah Datang..

tembam, kan?

Dah seminggu tak buka blog bermakna, seminggu jugalah saya dah selamat melahirkan puteri yang ditunggu-tunggu.Saya bersalin pada minggu ke-36!4 minggu lebih awal daripada jangkaan.Entry sebelum ni saya bleeding, dimasukkan ke hospital 3 hari.Dari hari Isnin hingga Khamis.Bleeeding berterusan sehingga saya check up pada hari Selasa minggu berikutnya.Saya diwad lagi.



Tanpa disangka-sangka, saya mula mengalami contraction dari pukul 1 pagi-7pagi. 5minit sekali, kemudian semakin kerap.Sehinggalah ada opening 8cm.Saya harus diceaser segera.Sedangkan ketika tu suami masih kat rumah kerana tiada orang nak tengokkan dua anak kat rumah.Kebetulan pula pagi tu mentua sampai dari Malaysia.Anak-anak ditinggalkan di rumah tanpa siapa tengokkan!



Jadi ketika saya call suami untuk beritahu saya akan diceaser dia masih kat airport untuk menjemput diorang.Bergegas balik hantar mak bapanya ke rumah, suami saya baru dapat menjenguk saya kat hospital.Malangnya tak dapat masuk ke bilik operation sebab terlewat.Kat sini kalau bersalin secara ceasar dibenarkan suami atau seorang peneman.



Saya diberi morfien untuk tahan sakit.Rupanya morfien tak berkesan untuk legakan sakit.Akhirnya saya ditawarkan epidural.Selepas dibius separuh sedar saya selamat melahirkan puteri pertama kami.2.83g sahaja!Berbeza dengan anak-anak sebelum ni, 3kg, 3.5kg dan 3.85kg.Alhamdulillah..

34 comments:

Nida said... [Reply to comment]

Wah... comelnya..

Tahniah Mizah....

Affieza said... [Reply to comment]

Tembam ekh??? hehe
Btw congrats kak...

http://aniesandyou.blogspot.com said... [Reply to comment]

tahniah tahniah tahniah

Chik Na said... [Reply to comment]

Tahniah buat hamizah... selamat berpantang n take care

Nadiah Sidek said... [Reply to comment]

tahniah kak! nadiah bersalin minngu ke-37..alhamdulillah bersalin normal. bulat sungguh la muka puteri akak tu. berat dia dgn berat anak sy lebih kurang je..anak sy 2.81 kg..tp tak bulat mcm tu pun..bdn dia kecik kot ye kak..byk isi kat pipi lg ek?

jaga diri ye kak..sama2 berpantang la kita ye kak..ehe..

Kakzakie said... [Reply to comment]

Assalamualaikum Mizah,

Alahmdulillah dah dapat puteri impian. Montel, tembam macam dah 2 bulan. Mesti kecoh bujang-bujang Mizah menerima kedatangan anak dara dalam keluarga....:)

ainnoraini said... [Reply to comment]

tahniah mizah...
comeynye...geram kak ain tengok tu...rase nk picit2 pipi gebunye...

semoga sihat ye...selamat berpantang...

K.Nor said... [Reply to comment]

tahniah!! bam bam nyer! so cute :) slmt berpantang ya.. :)

julietchun said... [Reply to comment]

tahniah. Geram nak cubit pipi.

kak Erna said... [Reply to comment]

tahniah mizah..comelnya.putih kulitnya..menantikan gambar terbaru baby..nama apa ye mizah.

ibunaznoy said... [Reply to comment]

tahniah..bb comey n abam..bestnya dpt baby girl..

zuwaidah said... [Reply to comment]

tahniah....comelnya bb...meh sini nak geget ehhehehehehe

mamaijat said... [Reply to comment]

..tahniah!
cumilllnyerrr..
macam anak jepun!!!

sya said... [Reply to comment]

tahniah hamizah...
patutlah senyap je...
dah selamat rupanya...
comel baby... :)

Yunus Badawi said... [Reply to comment]

Tahniah dah selamat melahirkan baby girl yg comel.

Alhamdulillah semuanya selamat. Ini cabaran bila berada di perantauan. Masa isteri saya melahirkan anak sulung kami, ibubapa dan mertua kami pun belum sempat datang ke Miri kerana bayi dilahirkan lebih awal dari jangkaan.

yatie chomeyl said... [Reply to comment]

tahniah kak. comeynyo baby..putih melepok..geram tengok pipi labuh dio tu sero nok cubit2 jah

transformed housewife said... [Reply to comment]

Alhamdulillah. comel lote anok tino demo.

siti murni said... [Reply to comment]

alhamdulillah...sudah selamat:) tahniah ya kak mizah...
chumel nyer dia...kak mizah jaga diri semasa berpantang ya..

a.z.r.i.n.a.03.07 said... [Reply to comment]

Miza,

comelnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
geram betul.

Kalau dekat, mesti saya nak gi tengok.


Tahniah ! Dapat jugak bbgirl.Jaga kesihatan elok2.

cikpuanhady said... [Reply to comment]

alahai..comeynyerr..gerammnyer tengok pipi dia..tahniah kak..semoga akak dan baby sihat2 aja..

p/s : aiks, nape caeser walau dah bukak 8 cm?

Belog kami :Jom join Heartbeat.my! Tak efek Nuffnang

Blogshop kami :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini

cikgu su said... [Reply to comment]

Tahniah mizah
Dapat baby gegirl.
Peluk cium kak su tk dia.
Kak su doakan mizah cecepat sihat...

DrSinga said... [Reply to comment]

cubitkan sikit pipi dia!!!
:)

Myza Pesona said... [Reply to comment]

Alhamdulillah...semuanya dah selamat! Tahniah!Selamat Berpantang!

Aji kecik said... [Reply to comment]

tahniah! comelnyer baby. ceaser lamalah kena pantang take care

Lady Lavender said... [Reply to comment]

tahniahh...sgt2 comey & sgt2 tembam heeh..anyway take care & selamat berpantang :-)

marinahunny said... [Reply to comment]

tahniah mizah, sihatnye anak awak...

mcm muka mat saleh pun ada ;)

hannahsarah said... [Reply to comment]

tahniah mizah. a girl at last!!

Ummu Ammar said... [Reply to comment]

Salam Mizah...

Tahniah..rasa cam nak nangis pun ada..sesungguhnya saya benar2 jeles sbb awk dah dpt baby girl..doakan saya ye..kawan2 kt SMKS kirim salam dan ucap tahniah sbb berjaya melahirkan baby Australia...

Zaidah said... [Reply to comment]

tahniah untuk mizah....semoga sihat semuanyer melalui saat berpantang..

yuzie said... [Reply to comment]

congrates akak! comeyy sgt baby :)

pB said... [Reply to comment]

salam

tahniah


comei sungguhhhhhhhh

Hamizah said... [Reply to comment]

Tq atas ucapan tahniah dan doa untuk saya dan anak..

sayangsayangibu said... [Reply to comment]

tahniah..comel dia gewam... gewam....

ibuintan said... [Reply to comment]

as salam Mizah..

syukur dah selamat melahirkan... ya Allah comelnya

sapa namanya si puteri tu?